Oracle Application Express – et billigt webapplikationsværktøj

Scott/Tiger - IT konsulenthus / Oracle  / Oracle Application Express – et billigt webapplikationsværktøj

Oracle Application Express – et billigt webapplikationsværktøj

Hvad er Oracle Application Express, og hvordan kan en virksomhed udnytte Oracle Application Express bedst muligt? Det vil vi belyse i denne artikel.

Hvad er Oracle Application Express
Oracle Application Express er et webapplikation udviklingsværktøj for en Oracle Database. Oracle Application Express blev oprindelig udviklet af Oracle for mere end 10 år siden – dengang hed produktet HTMLDB. Navneændringen hentyder selvfølgelig til, at man med dette værktøj kan bygge applikationer med ekspresfart. Oracle Application Express anvendes til at bygge standard og mobil webapplikationer oven på data i en Oracle Database. Oracle Application Express giver dig mulighed for at designe, udvikle og implementere sikre skalerbare og brugervenlige database-drevne applikationer, der kun anvender en webbrowser – hvad enten applikationen skal anvendes på en PC, en tablet eller en mobiltelefon. Det er således ikke nødvendigt at installere noget klient software på dine brugeres PC, tablets eller mobiler.

Siden starten i februar 2004 – hvor Oracle Applikation Express blev introduceret som en del af Oracle 10g databasen – har Oracle Application Express oplevet en enorm fremgang med tusindvis af kunder over hele verden, som kører sikre og skalerbare webapplikationer.

Oracle Application Express er en standard database komponent i Oracle Database 11g og de efterfølgende database versioner. Oracle Application Express kan anvendes uden ekstra licensudgifter – du skal betale for din licens til selve Oracle databasen. Og Application Express kan sagtens anvendes på en Oracle XE database, som er gratis.

Da Oracle Application Express udelukkende benytter sig af en webbrowser som ”front-end” til produktet – både for udvikling og slutbrugere – ja, så er det let udvikle og deploye dine applikationer i skyen eller hos en hosting-partner. Der er mange hosting-partnere, som udbyder Oracle Application Express løsninger – herunder selvfølgelig også Scott/Tiger.

Oracle fortsætter med at udvikle og supportere Oracle Application Express. Nye versioner af Application Express er planlagt til at blive udgivet ca. en gang om året. I skrivende stund er version 5.1 den nyeste version og en version 5.2 er planlagt til release inden udgangen af 2017.

Hvad kan Oracle Application Express gøre for en virksomhed
Oracle Application Express er et oplagt valg for en virksomhed til udvikling af webapplikationer, der skal servicere en afdeling eller et specifikt behov i virksomheden. Eksempler på applikationer kunne være:

  • Rapportering (Business Intelligence)
  • Samarbejde applikationer (Projekt, Udvikling, Time/sag)
  • Checkliste applikationer
  • Opfølgning (kunder, projekt, salgsmuligheder)
  • Databehandling (Transformering af data i forbindelse med import eller eksport af data)

Oracle Application Express kommer med en lang færdigbyggede applikationer indbygget. Man kan anvende disse applikationer som udgangspunkt/inspiration til sine egne applikationer. Du kan låse disse applikationer op og lege med dem, som om de var dine egne. Dette er en god måde til at kopiere funktionalitet, som du kan lide, ind i din egne applikationer.

Oracle Application Express letter din webudvikling ved at tage sig af komplicerede webudviklingsspørgsmål som for eksempel Session Management, Authentication, Authorization og Debugging. Du behøver kun at kende simple teknologier som HTML, JavaScript og PL / SQL til at bygge applikationer til virksomheden. Dette vil aldrig ændre sig, fordi Oracle Application Express selv er bygget med disse teknologier.

Med Oracle Application Express kan du oprette Web 2.0 Desktop-lignende webapplikationer med kun et par rækker af JavaScript-kode, hvilket i andre værktøjer kan kræve meget mere kode.

Derudover er der et meget levende online Oracle Application Express fællesskab, der kan hjælpe med eventuelle problemer, du måtte støde på. Så hvis Oracle Application Express ikke understøtter din ønskede webkomponent som standard, vil du sikkert finde den i en af disse hundredvis af gratis plugins, der er tilgængelige på internettet.
Hvis du har oprettet en brugerdefineret webkomponent, og du vil dele den med dine kolleger, kan du oprette et plugin i Oracle Application Express. På denne måde kan du forbedre Oracle Application Express selv! Du bruger den samme teknologi, som Oracle Application Express udviklingsholdet bruger til at oprette en ny version af Oracle Application Express.

Billigste udviklingsværktøj fra Oracle
Og husk nu prisen – Oracle Application Express er et af de billigste Oracle værktøjer, som du kan anvende til at bygge webapplikationer til din virksomhed. Hvis du får brug for mere databasekraft, skal du bare opgradere til en mere kraftfuld Oracle database version uden at skulle ændre på din Oracle Application Express applikation.

Kontakt os
Kontakt Torben Bolvig på tlf. 2084 5656, hvis du kunne være interesseret i at benytte eller opgradere Oracle APEX.

Skrevet af:
Lars Ekner, Senior System Engineer, Scott/Tiger A/S

 

Download printvenlig udgave af artiklen her