Fordele og ulemper ved at være freelancekonsulent

Scott/Tiger - IT konsulenthus / Consultancy  / Fordele og ulemper ved at være freelancekonsulent

Fordele og ulemper ved at være freelancekonsulent

Går du med en drøm om at blive freelancekonsulent? Det kan være benhårdt arbejde, bekymringer, økonomisk usikkerhed og ustabilt flow mht. arbejdsopgaver. Men det er også øget frihed og fleksibilitet, kompetenceudvikling i højt gear, udfordrende og udviklende.
Der er både fordele og ulemper ved tilværelsen som egen chef, og vi har i denne artikel listet nogle af dem op. Måske kan det gøre beslutningen nemmere, så du kan være skridtet nærmere livet som selvstændig freelancer.

Fordele ved at være freelancer

Du får erfaring fra mange forskellige kunder og projekter

Som freelancer får du en unik mulighed for at arbejde hos mange forskellige kunder og projekter. Dermed får du hurtigt udvidet dit CV og får udviklet dine kompetencer og dit erfaringsgrundlag. Alt dette er med til, at du øger dine chancer for at få den næste spændende opgave i hus.

Du er hele tiden i udvikling

Er du typen, som trives med varierede projekter og som higer efter at udvikle dig? Så vil livet som freelancekonsulent passe dig godt. Du er hele tiden i bevægelse og lærer fra mange forskellige samarbejdspartnere og med de givne opgaver og projekter følger både personlig og faglig udvikling.

Du får større fleksibilitet

Som freelance IT-konsulent kan det være muligt at arbejde remote, hvilket giver dig en øget fleksibilitet i din arbejdsdag. Arbejder du hjemmefra, har du den fleksibilitet, der gør, at du kan arbejde om aftenen, hvis du arbejder bedst der. Vær dog opmærksom på, at du får overholdt dine deadlines og aftaler med kunden.

Du er din egen chef

Som selvstændig freelancer er du din egen chef og vælger derfor selv, hvilke opgaver, du har lyst til at tage. Det er for mange tilfredsstillende at være uafhængig, selvstændig og i kontrol over sit arbejdsliv. Måske er det også din drøm?

Ulemper ved at være freelancer

Du kan opleve svingende efterspørgsel

Som freelancer vil du opleve perioder, hvor du kan vælge og vrage imellem de mange opgaver, som du bliver tilbudt. I andre perioder er der stilhed på fronten og ingen tilbud. Når du er selvstændig, er du selv ansvarlig for at finde opgaver. Det er derfor vigtigt, at du løbende sælger dig for hele tiden at være på forkant med at fylde din kalender med opgaver. Der vil være svingende efterspørgsel i markedet efter netop dine kompetencer, men også behovet for freelancekonsulenter kan være mindre i f.eks. feriesæsoner. Husk derfor altid at sætte løn til side, så du har til de stille perioder.

Usikkerhed om fremtiden er uundgåelig

Måske er du typen, som er selvsikker og har masser af gå-på-mod? Det får du brug for som freelancer. Som nævnt er efterspørgslen på markedet svingende, og du vil ikke have den samme stabilitet, som du havde som fastansat. Du vil opleve usikkerhed både i forhold til at finde opgaver, som i sidste ende påvirker din økonomi.

Øget forventningspres fra kunden

Du kan som freelancer opleve, at kunden sætter et ekstra pres på dig for at levere varen. Du er hyret ind som specialist og ofte til en høj timeløn, så kunden forventer høj kvalitet fra første dag. Du skal derfor sælge dig selv – hver dag. Når kundens forventninger til gengæld indfries, så har du de bedste referencer at trække på, og vil skabe et godt ry for dig selv. Måske vil kunden spørge efter dig, næste gang behovet opstår eller anbefale dig til andre. Selvom det er hårdt arbejde at præstere max hver dag, er det også guld værd, når kunden er tilfreds. Det kan være med til at give dig den næste opgave.

Ingen personalegoder og minimalt kollegialt samvær

Du får som freelancer ikke adgang til de personalegoder, som en fastansat får. Du skal selv sørge for efteruddannelse, selv betale for sygdom, ferie og fravær osv.. Det kan også være en udfordring, at det sociale aspekt ikke længere er det samme, som da du var fastansat. Du vil højst sandsynlig ikke blive inviteret til sommerfest og julefrokost, og du vil måske føle dig som den ensomme ulv.

Det sociale netværk kan altså være svært at opbygge på arbejdspladser med etablerede teams. Især ved de korte projekter opbygger du ofte kun løse relationer til dine fastansatte kollegaer. Nogle af dem ser freelancekonsulenter som konkurrenter, og vil muligvis ikke være imødekommende overfor dig. Du kan som freelancekonsulent derfor komme til at savne det kollegiale samvær og det sammenhold, som du engang har haft som fastansat.

Administrativt arbejde med fakturering og regnskab

Debit, kredit, fakturaer, moms- og timeregnskab? Det administrative arbejde er du nødt til at finde tid til og måske også at sætte dig godt ind i, hvis du overvejer at blive selvstændig. Du skal sende fakturaer til din samarbejdspartner eller kunde, og du skal holde styr på regnskab og momsafregning. Hvis det ikke er din kernekompetence, så er der dog også mulighed for at outsource denne del af det. Så kan du koncentrere dig om det, som du gør bedst.

Er du klar til at blive freelancekonsulent?

Nu har du læst om nogle af de fordele og ulemper – eller rettere udfordringer, der er ved freelancetilværelsen. Er du klar til at blive en del af den? Husk, at du altid er velkommen til at vende dine muligheder med vores rekrutteringskonsulent Maria Daugaard. Marias telefonnummer er +45 5151 9694.

Bliv en del af Scott/Tigers konsulentdatabase

Når du opretter dig i Scott/Tigers konsulentdatabase får du nemt adgang til spændende opgaver inden for dit kompetencefelt. Vi har kunder i hele Danmark og modtager requests på mange forskellige freelanceprofiler. Vores kunder søger alt fra udviklere, Test Managere og projektledere til valideringsspecialister, arkitekter og DBA’ere. Får vi dit CV i databasen, så kan vi finde dig frem, når der er et muligt match.

Hvis det lyder som noget for dig, så klik på knappen nedenfor og læs meget mere.
 

Forfatter

Helle W. Bohn
Salg- og Marketingkoordinator